Vesilahden VPK osana Pirkanmaan palo- ja pelastustoimintaa

Pirkanmaan pelastuslaitos vastaa koko Pirkanmaan alueella onnettomuuksien ennaltaehkäisystä, pelastustoiminnasta ja varautumisesta poikkeusoloihin. Lisää tietoa Pirkanmaan pelastuslaitoksesta: https://pelastustoimi.fi/pirkanmaa

Vakinaisen ammattihenkilöstön lisäksi Pirkanmaalla toimii 50 sopimuspalokuntaa, kuten Vesilahden VPK. Vapaaehtoinen palokuntatoiminta onkin varsin tärkeä osa turvallista elämistä kaupunkikeskustojen ulkopuolella. Sopimuspalokunnat huolehtivat pelastustehtävistä noin 90 %:n alueella maamme pinta-alasta. Tällä alueella asuu noin 46 % suomalaisista.

Säännöllinen harjoittelu onnistuneen pelastustoiminnan perusta

Toiminta palokunnan eri tehtävissä vaatii runsaasti tietotaitoa ja harjoittelua. Vesilahden VPK:n harjoittelu on suunnitelmallista ja tuloksiin tähtäävää toimintaa, jota toteutetaan sekä omalla väellä että yhdessä Pirkanmaan alueen muiden toimijoiden kanssa. Harjoittelu pitää sisällään teoriaa, käytäntöä ja tilanneharjoituksia. Samalla kun perustaitoja hiotaan säännöllisesti, pyritään palokuntalaisten osaamista jatkuvasti monipuolistamaan.

Säännöllisten harjoitusten lisäksi jäsenillä on mahdollisuus osallistua Pirkanmaan pelastuslaitoksen järjestämille kursseille sitä mukaa kun taidot kertyvät. Harjoittelun ohella palomiesten tietotaitoa ja fyysistä kuntoa myös testataan säännöllisesti. Esimerkiksi savusukellusta ei saa suorittaa kuin henkilöt, joilla on siihen testeillä todettu kelpoisuus.

Toiminnan vastuullisuudesta ja vakavuudesta huolimatta, VPK on harrastustoimintaa ja tekeminen pidetään hauskana. Kukkiva huumori ja porukkahenki pitävät huolen siitä että rutiinit eivät maistu puulle ja että virheistä opitaan.

Ajanmukainen ja toimiva kalusto varusteineen apuna

Iso osa palokuntatoimintaa on kaluston tuntemus ja huoltaminen. Vesilahden VPK:n kalustoon kuuluu muun muassa sammutusauto, miehistöauto ja kaksi venettä. Jokainen kulkuväline on pakattu täyteen varusteita eri tilanteissa selviämiseen. Niiden löytäminen ja käytön osaaminen tilanteen tullessa vaatii runsaasti harjoittelua.

Lisää tietoa pelastustoiminnasta ja sopimuspalokunnista: https://pelastustoimi.fi/pelastustoimi/sopimuspalokunnat sekä palokuntatoiminnasta: https://www.palokuntaan.fi/